Gazdaság

Nem pótolható a kiesett líbiai olaj

Minősége és közelsége miatt nem pótolható a piaci kínálatból kiesett líbiai olaj - vélekedtek pénteken londoni iparági szakelemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, pénteki helyzetértékelésében azt írta, hogy számításai szerint több mint egymillió hordó napi nyersolajkínálat esett ki a líbiai felkelés okozta leállások miatt, ráadásul rövid szállítási távú, “light sweet” típusú, vagyis a legmagasabb minőségű olajpárlatok gyártására alkalmas, alacsony kéntartalmú könnyűolajról van szó. Az elemzők szerint Líbia nagy valószínűséggel hosszabb ideig nem lesz jelen a nyersolaj világpiacán.

A ház szerint ezt ugyanilyen minőségben jelenleg “semmivel nem lehet pótolni”, mivel nincs a piacon napi egymillió hordó kínálati felesleg rövid szállítási útvonalú, light sweet típusú nyersolajból.

A Barclays Capital elemzése szerint a líbiai olaj legfőbb felhasználói az európai finomítók, és a rövid szállítási útvonal miatt az ellátási láncban igen kevés a tartalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik