Gazdaság

Várják a civilek az egy százalékot

Tavaly 1,8 millió adózó több mint 9,9 milliárd forintot ajánlott fel a személyi jövedelemadójából 30 ezer civilszervezetnek.

Péntekig kell benyújtaniuk a bevallásukat az adóhivatalhoz az egyéni vállalkozóknak, illetve a munkaviszonyból származó bevétellel is rendelkező EVÁ-s egyéni vállalkozóknak. Az érintettek idén is rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról, amit a civilszervezeteknek is fel lehet ajánlani.

Idén február 25-e az első adóbevallási határidő, amikor az adózók segíthetnek, és felajánlhatják a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. Idén is két csoportból lehet kiválasztani a kedvezményezetteket. Az egyik csoportban a civilek, vagyis társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyesületek szerepelnek.

A másik támogatható csoportba azok az egyházi kedvezményezettek tartoznak, amelyeket bejegyeztek és amelyek rendelkeznek az adóhatóság által kibocsátott technikai számmal. Ezeket az adóbevallás útmutatója, illetve a www.nav.gov.hu internetes oldal is tartalmazza.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatok szerint 2010-ben 1,8 millió adózó több mint 9,9 milliárd forintot ajánlott fel a személyi jövedelemadója 1százalékából 30 ezer civilszervezetnek. Bár a rendszer évek óta működik Magyarországon, még mindig van kihasználatlan kapacitás, hiszen a progresszív adózók nem egészen fele él a lehetőséggel. Bár ők általában az alacsonyabb keresetűek, a becslések szerint még 3-4 milliárd forintot kaphatnának a civilszervezetek, ha ezek az adózók is élnének a felajánlás lehetőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik