Belföld

A képviselők jól járnak az új adóval

A házelnök évi 6 milliót, a miniszterelnök évi 5 millió forintot nyer az adóváltozásokon.

Előnyös lesz a honatyáknak az új személyi jövedelemadó. A 16 százalékos egységes adókulcs és a gyerekkedvezmények miatt egy átlagos honatya a Blikk számításai szerint havi 140 ezer forint körüli összeggel jár jobban jövőre.

A lap a vagyonnyilatkozatok és az önkormányzati választási eredmények alapján megbecsülte, kik azok az Országgyűlésben, akik sokkal jobban járnak az új rendszerben, és kiderült: maga a miniszterelnök is évi 5 millió forintnál többet vihet haza.

A győztes Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke lett, ő évente több mint 6 millió forintot nyer az adóváltozásokon. Igaz 3, vele egy háztartásban élő gyermeke miatt ő 100 százalékig igénybe tudja venni az utánuk járó adókedvezményt.

Az adóváltozások győztesei között őt követi Orbán Viktor, Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, Lázár János Fidesz-frakcióvezető, a top 5 listát pedig Botka László, Szeged szocialista polgármestere zárja.

A Blikk megpróbálta elérni a legtöbbet nyerő képviselőket, ám egyedül Kövér László irodájából kapott választ. Ott azt mondták: a házelnök fizetésének jelentős részét most is jótékony célra fordítja, ez az összeg fog növekedni az adócsökkentés miatt.

A képviselők egyértelműen hasznát látják az új adórendszernek, amely politikailag még így is kedvező – mondta Vasali Zoltán politológus. Újra előtérbe kerülhet azonban kiváltságaik ügye, ha az új rendszer a középosztályt csak a szegényebbek kárára tudja megerősíteni – tette hozzá.

Az adószakértő szerint is mindenki jól jár. Van aki jobban, van aki kevésbé. (Bérkalkulátor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik