Gazdaság

Megszűnhet a hajléktalanellátás Dunaújvárosban

Az ötvenezernél kisebb lélekszámú településeken nem jár állami támogatás a szolgáltatóknak.

Májustól megszűnhet a hajléktalanok utcai ellátása Dunaújvárosban. Egy jogszabály-módosítás szerint január elsejétől az ötvenezernél kisebb lélekszámú településeken dolgozó szolgáltatóknak már nem jár állami támogatás. A szolgálat amúgy is szűkös keretéből április végéig még biztosítja a 60-70 utcán élő embernek az ellátást, hogy utána mi lesz, az még kérdés – tudta meg a Független Hírügynökség Pribil Sándortól, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnökétől.

A jogszabály miatt megszűnik az utcai szolgálatot üzemeltető két ember állása április 30-án, addig innen-onnan próbálják a költségeket kiszorítani. Daruszentmiklóssal tárgyalnak arról, hogy ellátási szerződést kötnek, ám ez csak segítség lehet, végleges megoldás nem – hangsúlyozta Pribil Sándor. Hozzátette: a hajléktalanellátás alapja az utcai szolgálat, mert közvetlen kapcsolat alakul ki az utcára szorult emberekkel. A városban a 270 férőhelyes szálló 110 százalékon működik, a most krízishelyzetbe kerülőknek nem jutna hely. 60-70 ember él az utcákon, de körülbelül 350-400 olyan rászoruló van a városban, aki nem lakáscélú helyiségben él.

Az alapítványi elnök figyelmeztet: a jogszabály-módosítás ellentétes az 1993-as törvénnyel, amely kimondja, hogy a megyei jogú városokban kötelező feladat az utcai szociális szolgálat, igaz, az önkormányzatokat a mulasztásért nem lehet szankcionálni – mondta.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány az utcai szolgálatot a krízisidőszakban havonta 375 ezer forintból működteti. Ettől a támogatástól esik el januártól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik