Gazdaság

Másfél milliárdos hiánnyal számol idén Baranya

A megyei önkormányzat bezár több kulturális intézményt, és nagyjából száz alkalmazottjától megválik. Mindezt a takarékosság jegyében.

Másfél milliárd forintos hiánnyal és mintegy száz álláshely megszüntetésével számol idén a Baranya Megyei Önkormányzat, amelynek költségvetését csütörtökön fogadta el a közgyűlés. Az önkormányzat 10,6 milliárd forintból gazdálkodik. A bevételei és kiadásai között a folyószámla-hitelkeretének felhasználásával teremt egyensúlyt, ezen kívül újabb hitel felvételét nem tervezi.

A költségvetés a takarékosság jegyében a Művészetek és Irodalom Háza, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ, valamint álláshelyek megszüntetését irányozta elő. Ezzel kapcsolatban Horváth Zoltán, a közgyűlés fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta: a művészetek házát április 16-tól a pécsi önkormányzat tartja fenn, a kulturális és idegenforgalmi központ kötelező művelődési, közművelődési feladatait a tudásközpontban működő városi-megyei könyvtár látja el.

Hozzátette: összesen 98 álláshely szűnik meg a megyei önkormányzat intézményeiben, az elbocsátások 66 embert érintenek. Horváth Zoltán úgy vélte, hogy “az idei költségvetés feszített, de vállalható és tartható”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik