Gazdaság

1500 milliárdnyi államkötvényt vonnak be

Az államadósságot csökkenti a nyugdíjvagyon fele.

Ezerötszáz milliárd forintnyi államkötvényt von be (semmisít meg) az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), amellyel májusban „azonnal” csökken az államadósság – írta a Bloomberg. Erre azért van lehetőség, mert a magánpénztári tagok visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe.

Az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese a hírügynökségnek elmondta, hogy 5,5 százalékponttal csökkenti a GDP arányosan 80 százalékos államadósságot az állampapírok bevonása. „A kormány elkötelezett, hogy tartsa a költségvetési célokat” – mondta Buzás László.

A Bloomberg megjegyzi, hogy Magyarország az Európai Unió legeladósodottabb keleti tagállama. A teljes államadósságot 7,5 százalékkal csökkenti a kötvények bevonása, mely összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által előzetesen közölt 1400-1600 milliárd forintos értékkel.

A 3 ezer milliárd forintos nyugdíjvagyonból tehát a fele biztosan az államadósság csökkentésére kerül. Elemzők a kormány nyugdíjtervével kapcsolatban azt emelték ki, hogy az egyetlen elfogadható cél, ha az államadósság csökkentésére kerül a pénz.

AJÁNLOTT LINK:

Volt nyugdíjvagyon, nincs nyugdíjvagyon – zuhan az államadósság (Világgazdaság Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik