Gazdaság

Reformálni, nem zsigerelni kellett volna a nyugdíjrendszert

A Financial Times szerint "sajnálatos és maradi Magyarország lépése".

A Financial Times szerint “Lengyelországnak és Magyarországnak meg kellene őriznie a nyugdíjrendszer második pillérét, a járulékok befizetésének átmeneti felfüggesztésével pedig időt tudnának nyerni valódi strukturális reformokra”.

A tekintélyes londoni lap internetes kiadásának szerkesztőségi kommentárja arra emlékeztet, hogy jelenleg “több érintett országban is össztűz alá vették a kilencvenes években kialakult rendszert, Magyarország pedig egyenesen lebontotta azt”.

A lap szerint ez a lépés sajnálatos és kifejezetten maradi volt hazánk részéről, mivel a teljes államosítással az a legnagyobb probléma, hogy lehetővé teszi a kormánynak a fájdalmas intézkedések – adóemelések, kiadáscsökkentések – elkerülését.

Logikus válasz egy ilyen helyzetben a rendszer megreformálása lett volna, nem a kizsigerelése. A reform visszafordítása ugyanis hosszabb távra tolja el a problémákat, a rövid távú előnyökért cserébe. A nyugdíjra félretett magánmegtakarítások elvétele a fájdalmas adóemelést és kiadáscsökkentést odázza el, miközben a hazai pénz- és tőkepiac fejlődésére is negatív hatással van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Üzenet Londonból: “sajnálatos és maradi Magyarország lépése” (Mfor.hu)
Felfalják a politikusok a nyugdíjasok pénzét (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik