Gazdaság

Schmitt megadta a kegyelemdöfést

Schmitt legújabb kinevezése megadta a kegyelemdöfést a Költségvetési Tanácsnak, amely költségvetésétől megfosztatott, elemzői közgazdászait kirúgták, és immáron egy kormánypárti többségű, háromtagú egyletté vált. A Kopits vezette Költségvetési Tanács korábbi elemzéseit külföldi szerverről tölthetjük le.

Járai Zsigmond korábbi pénzügyminisztert, jegybankelnököt, Fideszhez köthető közgazdát nevezte ki Schmitt Pál köztársasági elnök a háromtagúvá alakított Költségvetési Tanács harmadik tagjának. A testület a másik tagja az ugyancsak a Fideszhez köthető számvevőszéki elnök, Domokos László, és a jegybank elnöke, Simor András – a tanács összetétele híven tükrözi a Fidesz-KDNP kétharmados többségét.

A Költségvetési Tanácsot a kormánytöbbség tavaly jogi úton háromtagúvá formálta, a költségvetését elvonta. A szerepét oly módon alakította át, hogy véleményt mondhat a költségvetés tervezetéről, s ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja azt.

A Költségvetési Tanács Kopits György elnöklete alatt – az akkori törvényekkel összhangban – számos hatásvizsgálatot elemzést készített a kormány által beadott törvényjavaslatokkal, így természetesen a költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatban is. Eléggé el nem ítélhető módon azonban nem mindig pontosan azokat a számokat kapták eredményül számításaik végén, mint a kormány.

Decemberben a megváltoztatott törvénnyel összhangban a Költségvetési Tanács teljes apparátusát – számos elemző közgazdászt –szélnek eresztették. A tanács honlapjának története is érdekes: először eltűnt a tartalma a webről, ám ezután valaki elérhetővé tette egy külföldi szerveren itt:http://freepress.nuzoka.com

Jelenleg újra elérhető a www.mkkt.hu alatt, csak a keresőrobotokat tiltották ki a honlapról (a forráskódban jelenleg fellelhető ez a sor: meta name=’robots’ content=’noindex,nofollow’)

Hogy tartósan elérhető marad-e a tartalom a .hu domainen (számos értékes elemzés, hatásvizsgálat), nem tudni.

Járai: gazdaságélénkítő költségvetés kell

A bruttó hazai termék (GDP) arányában fokozatosan csökkenő és kiegyensúlyozott költségvetésre van szükség, valamint a költségvetés szerkezetében előtérbe kell helyezni a gazdaságélénkítést szolgáló kiadásokat – mondta Járai Zsigmond miután Schmitt Pál kinevezte a Költségvetési Tanács tagjává.

Járai Zsigmond szerint a KT külön apparátus nélkül is működőképes lesz, mivel munkamegosztásban működik majd a többi, költségvetési kérdésben illetékes intézménnyel, vagyis az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ-szal), a pénzügyminisztérium szerepét ellátó Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB-vel).
Forrás: MTI

Korábban a honlap tartalmának eltűnésekor az Országgyűlés Hivatalától azt a választ kaptuk, hogy „A Költségvetési Tanács Titkársága iratanyagait az Országgyűlés Hivatala átvette. A Tanács által készített jelentések, elemzések archiválásra kerültek, azok az Országgyűlés Hivatala Irat- és Levéltári Osztályán elérhetőek.” Arra a kérdésre pedig, hogy miért elérhető megint: „Köszönöm, hogy felhívta figyelmünket a honlap működésére. Munkatársaim tisztázzák, hogy mely okból érhető el a honlap.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik