Gazdaság

Újraéledt az ausztriai bevásárlóturizmus

Rengeteg pénzt hagynak ott a magyarok az osztrák boltok kasszáinál.

Ez derül ki a Burgenlandi Gazdasági Kamara felméréséből. A Pénzcentrum.hu utánajárt, okoz-e problémát a hazai kereskedőknek az esetleges forgalomcsökkenés, és az, hogy osztrák laphírek szerint az elmúlt időben mintegy 130 millió eurót költöttek a magyarok Burgenlandban.

Piaci elemzők szerint az egyik potenciális oka a határon túli kereslet megugrásának a vásárlási szokások átalakulásában keresendő. A fiatal, illetve idősebb vásárlók előnyben részesítik a kimagasló kínálatú bevásárlóközpontokat.

Nem mellékesen a hazai benzinárak egekbe szökése miatt ma már jóval olcsóbban lehet Ausztriában megtankolni az autókat, így például a határ menti benzinkutaknál már nem meglepő, ha magyar ajkú személyzetet tartanak fenn az egyes kúthálózatok.

A Pénzcentrum.hu megkérdezte a jelenségről az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ). A szövetség szerint állandóan hullámzó vásárlási szokások húzódnak meg a jelenség hátterében, amiben nagymértékben közrejátszik a forint- illetve az euróárfolyam állandó ingadozása.

Bár eddig is tisztában voltak vele, hogy vásárlási céllal rengetegen kerekednek fel, hogy a határon túl található kereskedésekben vásároljanak be, de az OKSZ szerint is meglepő a 130 millió euróról szóló adat.

AJÁNLOTT LINK:

Újabb láz: Ausztriában vásárol a magyar (Pénzcentrum)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik