Gazdaság

Oszkó szerint csak időt húz a kormány

A volt pénzügyminiszter a 250 milliárdos stabilitási csomag indokát keresi.

Az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések csak átmeneti időnyerésre voltak jók – mondta a Magyar Hírlapnak Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter az interjúban sokadszor ismétli el, hogy a gazdasági miniszter állításával ellentétben, nem voltak költségvetési trükkök a tavalyi büdzsében.

Oszkó szerint az Orbán-kormány saját intézkedései miatt kényszerült korrekcióra, ezért “abszurd, amit Matolcsy György állít”. Mint mondja, 2011-ben csak az egykulcsos adó miatt ötszázmilliárd forint bevétel esett ki.

“Az igazi kérdés immár az, hogy február végére összeáll-e az az Orbán-csomag, ami akár fájdalmas, politikailag olykor nehéz, de mégis hasznos, tartós egyensúlyt és növekvő versenyképességet biztosító intézkedésekkel tereli vissza az országot arra a felzárkózási pályára, amelyről tavaly májusban letért” – fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

Oszkó Péter egyelőre nem érti, miért kell a kormány 250 milliárdos krízisalapot létrehoznia, hiszen a nyugdíjpénztárak államosításából származó bevétel 2011-re óriási többletet eredményez. Ha a tartalék azt célozza, hogy visszafogja a lassan visszahízó intézményi kiadásokat, akkor a jövőre nézve hasznos lehet. Ha a pénzt a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyonból különítené el, hogy azt még valamiféle átvitt maradványként a 2012-es költségvetésben felhasználhassa, akkor az megint csak időnyerésre szolgáló átmeneti intézkedés lesz. Ezt a piacok átlátját – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINK:

Nem voltak trükkök (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik