Gazdaság

Néma gyereknek az adóhatóság sem érti a szavát

A NAV ad fizetési könnyítést, de azt mindenképpen kérni kell.

Az adózó, aki fizetési kötelezettségeit valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem, vagy csak részben tudja teljesíteni, fizetési kedvezményt kérhet. Az adóhatóság csak akkor gyakorolhat méltányosságot, ha ezt a törvény lehetővé teszi, köteles azonban élni a jogával, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

Fizetési kedvezmény (a fizetési kötelezettség halasztása, megfizetése részletekben, mérséklése, elengedése) csak kérelemre történhet. Elbírálásnál az adóhiány keletkezését, a mulasztás súlyát, gyakoriságát nem vizsgálják, kizárólag az számít, hogy a konkrét esetben a méltányosság törvényi feltételei fennállnak-e – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kérelmet az állandó lakóhely vagy a székhely szerinti adóigazgatóságokon működő fizetési kedvezmények osztályain kell előterjeszteni (a Kiemelt Adózók Adóigazgatósága és a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága hatáskörébe tartozó adózókat kivéve). A kérelmet papír alapon és elektronikus úton is be lehet nyújtani. Az elsőfokú adóigazgatási eljárás illetéke 2.200 forint.

Adót (tőketartozást) csak magánszemélynél lehet mérsékelni. Jogi személyek, egyéb szervezetek esetében a jogszabály kizárólag a szankciók (bírság, pótlék) mérséklésére nyújt lehetőséget.

A magánszemélynél a NAV azt mérlegeli, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élők megélhetését. Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély kérelmét az abban hivatkozott indokokra figyelemmel bírálja el az adóhatóság. Ilyen indok lehet a megélhetés súlyos veszélyeztetettsége, illetve a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése.

Jogi személy és egyéb szervezet esetében a pótlék- és bírságtartozás akkor mérsékelhető (vagy engedhető el), ha e tartozások megfizetése a gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené. A mérséklés nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál, csak ott indokolt alkalmazni, ahol a tartozás mérséklésével a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik