Gazdaság

Kilométerenként hat forintos útdíjat tervez a kormány

Szakítanának a pályamatricákkal, a megtett úttal arányos sztrádadíjat vezetnének be.

A Népszabadság szerint az e-matrica fokozatos megszüntetése után, 2013-2014-től kilométerenként hat forintos útdíj bevezetését tervezi a kormány. A lap a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai anyagaira hivatkozva számol be a használatarányos útdíj bevezetésének tervéről.

A kilométerenkénti hat forintot az autópályákon közlekedő személyautóknak, és motorkerékpároknak kellene megfizetniük. A kamionok fizetési kötelezettsége nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele.

Ugyanakkor a tervezett kilométerenkénti – kezdetben hat forintos – útdíj csak a gyorsforgalmi utakon terhelné az autósokat és a motorkerékpárosokat. A folyamat indulási éve 2013-2014, befejezése, azaz az éves e-matrica megszüntetését követő útdíjfizetés 2017-2018-ra válhat esedékessé.

Még semmi sem tekinthető biztosnak, a megtett úttal arányos útdíjrendszer kiépítésének ügyében – írja a Népszabadság, mivel a KKK koncepciója szerint az újfajta díjszedés “bevezetésének alapfeltétele a szakmai, politikai, társadalmi konszenzuson alapuló díjpolitika elfogadása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik