Gazdaság

Bizottsági többség az atomerőmű bővítése mellett

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága tagjainak többsége a paksi atomerőmű bővítése mellett állt ki a testület ülésén, amelyet az erőmű paksi székhelyén tartottak.

Jávor Benedek elnök ugyanakkor hangoztatta: gondos és alapos elemzés nélkül nem szabad döntést hozni az új blokkok létesítéséről. Az LMP-s politikus a bizottság egész napos Tolna megyei programjának egyik szünetében telefonos tájékoztatójában az MTI-nek elmondta, hogy az ülésen csupán egy döntést hoztak: a bizottság általános vitára alkalmasnak találta az atomenergia 2008. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat lekerült a napirendről, hétfőn tárgyalnak róla.

Paksra azért látogattak – ismertette az elnök -, hogy megvitassák a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbításával és az esetleges új blokkok létesítésével kapcsolatos kérdéseket. Elmondása szerint “messze nem volt egyetértés a bizottságon belül”. Hozzáfűzte, a bizottság tagjainak többsége kész tényként kezeli a blokkok megépítését, míg ő maga az LMP véleményét képviselve előzetes elemzéseket sürget.

Jávor Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy először készüljenek el azok a megalapozott pénzügyi, gazdasági, valamint munkahelyteremtéssel kapcsolatos, társadalmi hatásokat elemző számítások, amelyek alternatívákat vázolnak fel a magyar energiapolitika számára.

A bizottság elnökének tájékoztatása szerint Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős helyettes államtitkára az ülésen arról számolt be, hogy a most készülő energiastratégia, amelyet a tavasszal társadalmi vitára bocsátanak, alternatívákat vonultat fel. – Mi nagy kíváncsisággal várjuk, és hangsúlyozzuk, hogy végleges döntés az új paksi blokkokkal kapcsolatban megalapozott vizsgálat nélkül ne történjen – jelentette ki az elnök, utalva a Lehet Más a Politika Párt álláspontjára a kérdésben.

Az MTI kérdésére Jávor Benedek azt mondta, a tanulmányok szükségességét nem kérdőjelezte meg a többség sem, de a tagság elsöprő többsége ezek nélkül az elemzések nélkül is az új paksi blokkok mellett foglal állást.

Az élettartam-hosszabbítással kapcsolatban az LMP is azon a véleményen van, hogy ezt Magyarország valószínűleg nem tudja “megspórolni”. Azon a rövid időtávon belül, amíg kifutnak a meglévő paksi blokkok, nincs mód a kiváltásukhoz szükséges lépések megtételéhez – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik