Gazdaság

Nevetségesek lehetnek a reálhozamok

Az összvagyon több mint 20 százalékát jelentő portfóliókban minimális többlethozamra lehet számítani.

A társadalombiztosítási rendszerbe visszalépők alaposan meglepődhetnek, amikor kiszámolják azt a többlethozamot, amit hamarosan akár készpénzben is felvehetnek. A portfolio.hu Matits Ágnes nyugdíjszakértő segítségével bemutatja, ki milyen összegre számíthat.

A szerencsésebbek 500 ezer forintnál is nagyobb összeget kaphatnak, de a többség a számlája 1-5%-át veheti fel, míg a tagok ötöde semmilyen többlethozamra nem számíthat. Az biztos, hogy a pénzt alapvetően meghatározza, ki melyik pénztárnál volt tag.

Egy 1998 óta maximális összegű tagdíjat fizető pénztártag egyenlege egy jó pénztárban akár 1,5 millió forinttal is több lehet, mint egy rossz hozamú pénztárnál. A kifizethető többlethozamok összege az egyéni számlák egyenlegének 0% és 12% közötti részét jelentheti.

A 10% feletti többlethozam csak a pénztári összvagyon mintegy 3,5%-át képviselő portfóliókban várható, míg a vagyon mintegy 50-55 százalékát jelentő portfóliókban a kifizethető összeg az egyéni számla egyenlegének 1-5 százaléka. Az összvagyon több mint 20 százalékát jelentő portfóliókban minimális vagy éppen semmi többlethozam kifizetésére sem lehet számítani.

AJÁNLOTT LINK:

Mindent tudunk – Ennyi reálhozamot vehetünk fel (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik