Gazdaság

A kormányfő szerint jelenleg nem lehetséges az adócsökkentés

Az adócsökkentést a jelenlegi helyzetben nem engedheti meg magának az ország.

A brit miniszterelnök, David Cameron a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette: nagyon szeretne adót csökkenteni, de amikor az ország a hazai össztermék, azaz a GDP11 százalékának megfelelő hitelfelvételre kényszerül, “egyszerűen nem lehetséges” jelentős mértékű nettó adócsökkentés.

Cameron ezzel arra utalt, a tavaly májusi választások után kormányra került konzervatív-liberális koalíció a GDP-érték 11 százalékát meghaladó – békeidőben példátlan szintű – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől. A deficitet elsősorban a pénzügyi válság idején megrendült helyzetű brit bankszektor feltőkésítésének csillagászati kiadásai okozták. Több brit nagybank azóta is többségi állami tulajdonban van.

Az új kormány a tavaly májusi választási győzelem után igen meredek konszolidációs programot hirdetett meg. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön.

Cameron kapcsolatban úgy fogalmazott: “nem venné ki jól magát”, ha a kormány először a kiadások lefaragásával kezeli a deficitet, utána maga rontja megint a helyzetet adócsökkentésekkel. A brit kormányt ugyanakkor az ellenzék azzal vádolja, hogy a súlyos megszorító intézkedések visszasodorják a gazdaságot a recesszióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik