Gazdaság

Mégsem tűnnek el vasútvonalak

A szaktárca államtitkára szerint a kormány nem tervez ilyen lépést.

Nem tervezi a kormány 1200 kilométer vasútvonal bezárását – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, cáfolva az erről szóló sajtóértesüléseket.

A lap Völner Pálra hivatkozva azt írja, hogy az Új Széchenyi-tervben azért szerepel a meglévő 7200 kilométer helyett csak 6000 kilométer vasútvonal, mert csak ekkora szakasz karbantartására, felújítására lesz forrás. Mindebből azonban nem következik az, hogy a maradék 1200 kilométernyi vasútvonal megszűnne.

Korábban a Napi Gazdaság is kereste az ügyben a szaktárcát, de a lap szerint nem kapott pontos választ, ezért azt írta, hogy az Új Széchenyi-terv viszont a lap szerint “beismeri”, hogy nem lehet fenntartani gazdaságtalan pályaszakaszokat.

A dokumentum szerint a “vasúti pálya méretét a hosszú távú érdemi fenntarthatóság jegyében szükséges meghatározni. Mind a felhasznált finanszírozási eszközök, mind az alágazat megítélése szempontjából olyan pályahálózat-méret alakul ki, amely állami oldalról a társadalom előtt is vállalható finanszírozást igényel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik