Gazdaság

Egyiptomi válság: 100 dollár felé menetel az olajár

Egyre nyugtalanabbak a piacok az egyiptomi válság miatt, veszélybe kerülhet ugyanis a globális olajszállítások egyik fő útvonala, a Szuezi-csatorna.

A piacok nyugtalanságát jelzi, hogy a világ nagy árutőzsdéin 100 dollárhoz közelített hétfőn az olaj hordónkénti ára.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti márciusi jegyzése hétfőn 99,97 dollár volt az ázsiai tőzsdéken. Utoljára a pénzügyi világválság kitörésekor, 2008. októberben került 100 dollár közelébe az olajár.

Londonban egy időre 22 centtel, 99,2 dollárra csökkent az olaj ára hétfőn a pénteki zárás értékéhez képest, aztán megint kezdett felfelé araszolni. New Yorkban a márciusi előjegyzésre vásárolt könnyű olaj 76 centtel, 90,1 dollárra ment fel napközben a múlt hétvégéhez viszonyítva.

“Az olajár emelkedése egyértelműen az egyiptomi válsággal függ össze. Növekszik a félelem a piacokon, hogy a zűrzavar kihat a szuezi szállítási útvonalra”- mondta Ben Westmore banki elemző. Tom Bentz, egy másik bank szakértője szerint naponta egy millió hordó olaj halad át a Szuezi-csatornán, amely a Perzsa-öböl felől Európába és Amerikába tartó tankerek kulcsfontosságú útvonala, ezért a piacok attól tartanak, hogy akadozni fog az ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik