Gazdaság

Egyeztetne a kormánnyal a LIGA Szakszervezet

Érdemi egyeztetést szeretne folytatni a kormánnyal a munkavállalókat negatívan érintő eddigi intézkedésekről és várható megszorításokról a LIGA Szakszervezet.

A kormány egyre több, a munkavállalók szempontjából hátrányos intézkedést hoz, s jelentősen korlátozta a sztrájkjogot – jelentette ki Gaskó István, a szakszervezet elnöke. Hozzátette: a munkavállalók „jogfosztottᔠválnak, s a kormány arra készteti az embereket, hogy az utcára vonuljanak, ez azonban nem vezet jóra.

Az elnök hangsúlyozta a LIGA Szakszervezetek tárgyalási szándékát, de mint mondta, vizsgálják, milyen más lépéseket tehetnek.

A munkavállalók számára kedvezőtlen intézkedések között említette Gaskó István a végkielégítésekre visszamenőleges hatállyal kivetett különadót. Egy jogszabály egyetlen embert sem büntethet igazságtalanul, a különadó következtében azonban például a Paksi Atomerőmű több dolgozójának is milliós összegeket kell visszafizetnie, mert átlagosnál magasabb bérüknek és kedvező kollektív szerződésüknek köszönhetően jelentős végkielégítést kaptak.

Gaskó István skandalumnak nevezte, hogy a sztrájktörvény módosítását a parlament egyéni képviselői indítványként tárgyalta, hogy így kerülje ki az egyeztetési kötelezettségeket.

Az érdekképviseleti vezető szerint a kormány az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével nyíltan a magas keresetűeknek kedvezett. Az így keletkezett 600 milliárd forintos költségvetési lyukat pedig a multinacionális cégekre kivetett különadóval igyekszik betömni. Ha a nagyvállalatoknak azonban sikerül elérni a különadók visszavonását, a kormány a terheket a kiskeresetű munkavállalókra hárítja majd -– vélekedett.

A februárra beharangozott „országátépítő” intézkedések –- amelyek között felmerült például a közösségi közlekedés és a gyógyszerár-támogatás csökkentése – szintén a dolgozókat sújtják majd –- hangsúlyozta a Liga Szakszervezetek elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik