Belföld

Szakszervezeti demonstrációt tartanak a fővárosban

Borsik János szerint a demonstráció az első lépése egy olyan sorozatnak, amely párbeszédre kényszeríti a kormányt.

Három szakszervezeti konföderáció tart demonstrációt ma a fővárosban, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései ellen, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői is jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson. Bár a szakszervezetek egyes követeléseivel egyetértenek, a demonstráción azonban nem vesznek részt a LIGA és a Munkástanácsok szakszervezetei. A LIGA Orbán Viktorral akar tárgyalni a szerintük a jogállamisággal összeegyeztethetetlen és a munkavállalók számára hátrányos kormánydöntések megváltoztatásáról.

A demonstrációt szervező szakszervezeti konföderációk a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, “igazmondást” és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik