Gazdaság

Orbán Viktor reformjaihoz étlap készül

Elemzők szerint egy év alatt lehetetlen 600-800 milliárd forintot lefaragni a költségvetés kiadási oldaláról.

Az adójóváírás szűkítése, a nyugdíjak adó alá vonása, a rokkantellátások szigorítása is szóba kerülhet – vélekedtek a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők. A nyugdíjak terén kapóra jöhet, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint is adókötelessé válik az időskori ellátás 2013-tól.

Az is komoly kormányzati erőfeszítéseket igényel, hogy ekkora megtakarítás három év alatt megvalósuljon – írja a lap, amelynek “kormányzati berkeket ismerő források” ezt azzal egészítették ki, hogy még korántsem „forrta ki magát” a néhány héten belül bejelentendő reformcsomag.

Idén a korhatár alatti rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugellátások mintegy 280 milliárd forintba kerülnek, ezért a lap értesülése szerint kormányzati körökben felvetődött, hogy e körben teljes felülvizsgálatot kell levezényelni.

Akármilyen javaslatok is kerülnek a kormány asztalára, az idő fogy, és egyre több piaci elemzés jelenik meg arról, hogy jelentős mértékű, hosszú távra szóló kiadáscsökkentések nélkül a jövőben ismét növekedésnek indulhat a hiány és az adósság.

A Napi Gazdaság szerint bevételi oldalon nem új adók bevezetése a cél, hanem az adóbázis szélesítése, részint az ellenőrzés hatékonyságának növelésével – kihasználva az APEH és a VPOP összevonásával létrejött új adatbázisokat is.

A nemzetgazdasági tárcánál gőzerővel folyik a javaslatok előkészítése – erősítették meg minisztériumi tisztségviselők -, ám a dolog szépséghibája, hogy a munkálatok elindítását nem előzte meg politikai döntés. Így jelenleg az NGM munkatársai mintegy étlapot készítenek.

Ebből a miniszterek döntése nyomán állhat össze egy konzisztens program. A tárca szakértői szerint a javaslatok kidolgozása több ötletelésnél, minden egyes javaslathoz modellszámítások és hatástanulmányok készülnek – vagyis a kormány kész javaslatok közül tud majd válogatni.

A tervek szerint a kormány már február 15-én tárgyal a javaslatokról, de más információk szerint a döntések bejelentése február végéig húzódhat. Az NGM érzékeli a felfokozott piaci várakozásokat, ezért az új program kommunikációjára fokozottan figyelnek.

AJÁNLOTT LINK:

Idén kétszer is értékel Orbán Viktor (Hír24)
Orbán reformjai: adó alá kerülhet a nyugdíj (Világgazdaság)
Sorsdöntő bejelentésre készül Orbán – Meddig kell még várnunk? (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik