Gazdaság

Kamatdöntés: 6 százalékot emleget a piac

MNB: a londoni szakértők többsége emelést jósol.

A jegybank Monetáris Tanácsa ma kamatdöntő ülést tart. A Reuters által megkérdezett londoni elemzők többsége 25 bázispontos kamatemelést vár, illetve arra számít, hogy az így 6 százalékra emelkedő jegybanki alapkamat nem változik az idei év végéig.

A Napi Gazdaság előzőleg azt írta, hogy a hazai banki elemzők optimistábbnak tűnnek, egyesek komoly esélyt adnak a kamattartásnak is.

Legutóbb, december 20-án a monetáris tanács 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a 3 százalékos célt tartósan meghaladó inflációra, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokra tekintettel. A testület már korábban is jelezte, hogy az inflációs cél eléréséhez a következő hónapokban további kamatemelésre lehet szükség.

A Goldman Sachs (GS) szakértői szerint ugyanakkor a fő tényező nem az infláció, hanem a pénzügyi stabilitás és a pénzügypolitikai hitelességi megfontolások. Ez újabb kamatszigorítás esélyére vall. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői azzal számoltak, hogy már a jövő hónapban 6,25 százalékra emelkedik a magyar jegybank alapkamata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik