Gazdaság

Milliárdokat remélünk a szén-dioxid-kvótából

2012 végéig összesen mintegy 6-8 milliárd forint bevétel folyhat be a költségvetésbe az úgynevezett EUA típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek értékesítéséből.

Szabó Imre szocialista politikusnak arra a kérdésére, milyen lehetséges bevétellel számol a kormány a kvótaértékesítésből a 2011-es évre, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter válaszában kifejtette: az úgynevezett AAU típusú szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési egységek bilaterális értékesítése rendkívül esetleges. Tervezhető viszont az EUA kibocsátáscsökkentési egységek értékesítése az EU emissziókereskedelmi rendszerében (ETS), amelynek keretrendszere kialakítás alatt van.

Az utóbbi, EUA típusú kibocsátáscsökkentési egységek értékesítéséből 2012 végéig nagy bizonyossággal befolyhat mintegy 6-8 milliárd forint bevétel, amelyből 2011. év folyamán a potenciális bevételek mintegy fele realizálható – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter.

Hozzátette: a magyar államnak az elmúlt években gyakorolt kvótaértékesítési tapasztalataiból tanulva, a kvótaszerződések gördülékeny és maradéktalan teljesítése érdekében fontos, hogy azok rögzítsék, a bevétel mekkora hányada milyen zöldítési célra legyen fordítva.

A túlkínálattal jellemezhető kvótapiac viszonyaira tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legfontosabb feladata egy megújult, innovatív pályázati és finanszírozási rendszer kidolgozása, megfelelő marketingstratégiával.

Olyan rendszeré, amely hatékony és elegendő garanciát tartalmaz a kvótavásárlóknak arra nézve, hogy a bevételt átláthatóan, a kvótaszerződések szerint használják fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának előirányzott csökkentésére. A miniszter kitért arra, hogy a kvótaértékesítési stratégia részleteiben nem nyilvános.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik