Gazdaság

Magánnyugdíjalapban hisznek a csehek

Megegyezett a csehországi nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiben a cseh kormánykoalíció; a reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák - közölte pénteken a Lidové Noviny című konzervatív napilap.

Az újság értesülései szerint a koalíció azzal számol, hogy a kötelező nyugdíjbiztosítási járulék egy részét újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba irányítják át, ezzel párhuzamosan az eddig kétkulcsos – 10, illetve 20 százalékos – forgalmi adót 19 százalékos szinten egységesítik, az így megemelt áfa ellensúlyozására pedig kompenzációt kapnak az államtól a szegények, az idősek és a gyermekeket nevelő családok.

A nyugdíjreform fő pillérei közé tartozik, hogy 2012-től kezdve a 40 éven aluli személyek jövedelmének 3 százalékát kötelező jelleggel magánnyugdíjszámlára fogják utalni, amely – egyéni választás szerint – vagy valamelyik új magánnyugdíjalapban, vagy az állam által garantált, kizárólag állampapírokba befektető nyugdíjalapban lesz vezetve. A járulék 2015-től 4 százalékra, 2018-tól pedig a jövedelem 5 százalékára emelkedik.

A befizetendő járulékok egy részének magánszámlákra való átirányításával az állam évente mintegy 25-30 milliárd koronás (mintegy 275-330 milliárd forint) bevételtől esik el. Ezért kerül sor az áfa 19 százalékos szintű egységesítésére, gyakorlatilag annak megemelésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik