Gazdaság

Drágulni fognak a repülőjegyek

A kerozin ára is egekbe emelkedett a nyersolaj drágulása miatt.

Elkerülhetetlenül emelkedni fog a repülőjegyek ára, illetve ismét megjelenhetnek vagy nőhetnek az üzemanyagpótdíjak – írja a Napi Gazdaság. Az ok a nyersolaj drágulása, ami miatt a repülőgépek üzemanyaga 2008 szeptember vége óta nem volt olyan drága, mint most.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatai szerint a múlt hét végén hordónként 111,70 dollárt kellett fizetni a kerozinért, ami 4,5 százalékkal több a január elejinél, 7,1 százalékkal magasabb a december közepi árnál, és 27,2 százalékkal az egy évvel korábbinál.

Ágazati elemzők szerint a cégek csak arra várnak, hogy valamelyik konkurensük elkezdje az áremelést, mert a legnagyobbak egyike sem akar ebben első lenni. A Malév árképzési stratégiáját elsősorban a piaci versenyhelyzet határozza meg – mondta a cég kommunikációs igazgatója.

Róna Márta közölte, a légitársaság folyamatosan figyelemmel kíséri az olajár alakulását, és amennyiben a kerozinpótdíjban változás történne az európai piacon, akkor azt is figyelembe veszi az árak kialakításánál, úgy, hogy versenyképességét megőrizze. A kerozin árának emelkedése azonnali hatásként inkább a hosszú távú járatokat érintheti, de ilyeneket a Malév jelenleg nem közlekedtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik