Gazdaság

A régió eurócsatlakozását sürgeti a Fitch

A kelet-közép-európai tagjelölt országoknak a jelenlegi pénzügyi válság ellenére csatlakozniuk kellene az euróövezethez, mivel kis valutákkal ma már "nem igazán lehet elboldogulni".

Az MTI kérdésére, hogy a jelenlegi euróövezeti adósságválság közepette lát-e reális esélyt a közép-európai tagjelölt országok belátható időn belüli eurócsatlakozására, David Riley, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő globális szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója kijelentette: a nagyon kicsi, nagyon nyitott európai gazdaságok számára “továbbra is van értelme” az euróövezeti tagságnak.

Riley szerint ezeknek az országoknak már most sincs túl sok pénzügypolitikai függetlenségük, csatlakozás esetén viszont az euróövezeti központi bank (EKB) hiteles, “utolsó mentsvárként” használható likviditásforrásukká válik.

A Fitch igazgatója az euróövezet jövőjéről Londonban megrendezett szemináriumon a súlyos költségvetési helyzetben lévő Írországot hozta fel példának, amely szerinte még sokkal súlyosabb helyzetben lenne, ha nem állna mögötte hiteles “utolsó mentsvárként” az EKB.

Riley elismerte ugyanakkor, hogy főleg a nagyobb tagjelölt kelet-európai EU-gazdaságokban – Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban – csökken a lelkesedés az euró iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik