Gazdaság

22 milliárd eurót kapott tavaly az átalakuló térség

Tavaly első ízben emelkedett 20 milliárd euró fölé az EBRD által a közép-kelet-európai és közép-ázsiai országok számára felhajtott új finanszírozások összértéke.

Thomas Mirow elnök az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének küldöttsége előtt, az EBRD londoni székhelyén tartott ismertetőjében elmondta: a bank úgynevezett mobilizációs rátája a 2009-ben mért 1,3 után tavaly 1,5-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy az EBRD a tevékenységi térségében befektetett mindegy egyes euróhoz 1,50 euró további társfinanszírozást tudott felhajtani más, általában kereskedelmi forrásokból.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tavaly 9 milliárd euró saját finanszírozást hagyott jóvá a működési területéhez tartozó országoknak, és ehhez több mint 13 milliárd euró társfinanszírozás járult küldő forrásokból, így a bank által az átalakuló térség számára mozgósított finanszírozások összértéke 2010-ben meghaladta a 22 milliárd eurót.

Ez volt az első eset az idén húszéves EBRD történetében, hogy az új támogatási programok értéke a társfinanszírozásokkal együtt átlépte a 20 milliárd eurót – mondta Mirow.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik