Gazdaság

Borúlátó hazánkkal kapcsolatban az EBRD

Javította a tevékenységi területének egészére szóló idei és jövő évi növekedési előrejelzését csütörtökön az EBRD, ugyanakkor rontotta Magyarországra adott prognózisát.

A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására alakult Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint a működési területhez tartozó 29 ország átlagos növekedése az idén 4,2, jövőre 4,1 százalék lesz. Az előző, júliusi előrejelzésben az EBRD még 3,5, illetve 3,9 százalékos növekedést jósolt 2010-re és 2011-re az általa támogatott országcsoportban.

A bank a magyar gazdaságra adott idei és jövő évi növekedési jóslatát ugyanakkor jelentősen, az eddigi 1,2 százalékról 0,8 százalékra, illetve 2,1 százalékról 1,7 százalékra – vagyis mindkét naptári évre egyaránt 0,4 százalékponttal – rontotta.

Az EBRD az elemzésben kiemeli, hogy a magyar gazdaság teljesítménye immár három egymást követő negyedévben növekedett. Az idei egész évi reálnövekedés azonban a pénzintézet jelenlegi várakozása szerint a továbbra is magas munkanélküliséggel jellemzett környezetben 1 százalék alatt marad, és 2011-ben is “csak marginális erősödés” valószínű.

Magyarországra az idei első negyedévben még erőteljes volt a tőkebeáramlás, ez azonban már a második negyedévben lelassult, miután a kormány különadót rótt ki a bankokra és “gyakorlatilag megtiltotta” a devizaalapú lakáshitelek folyósítását.

Jóllehet a magyar kormány elkötelezte magát a korábban bejelentett államháztartási hiánycélok mellett, a közadósság-teher azonban változatlanul az egyik “kulcsjelentőségű aggodalomforrás”, tekintettel a gyenge növekedési kilátásokra és az IMF/EU-program kifutására.

Mindemellett a külföldi működőtőke-befektetők körében “nyugtalanságot” keltett az átfogó kiadási reformok részletes kifejtésének elmaradása, valamint az egyes szektorokat célzó jelentős, “ad hoc jellegű” adóztatás terve, és mindez hatást gyakorolhat a magyar gazdaság növekedési potenciáljára – áll az EBRD csütörtöki előrejelzésében.

Hasonló aggodalmakat a londoni City befektetési bankjainak felzárkózó piaci elemzői is megfogalmaztak az elmúlt napokban kiadott – gyakran az EBRD új elemzésével szinte azonos szóhasználatú – helyzetértékeléseikben.

A Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban a bank az idén 2,2 százalékos átlagos növekedésre számít a korábban várt 1,7 százalék helyett, a jövő évre szóló prognózist azonban az EBRD az eddigi 3,1 százalékról 3,0 százalékra rontotta. Ebben a térségben a két legjobb teljesítő a pénzintézet szerint Lengyelország és Szlovákia lesz, 3,3, illetve 4,0 százalékos idei és egyaránt 3,5 százalékos jövő évi növekedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik