Gazdaság

Íme a recept, hogy lehet jövedelem nélkül jól élni

Az őstermelők egynegyede tudja. A gazdák jelenleg 10-12 adózási kategóriából választhatnak.

Ők ugyanis – mintegy 33 ezren – azt állítják, hogy nulla forint jövedelemből élnek, és ebből még fejlesztésekre is futja – írja a Napi Gazdaság. Ebben a körben magas az állami támogatás, ezért feltehetően – adóköteles egyéb jövedelem híján – ebből élnek. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmánya szerint az őstermelők 54, az egyéni vállalkozók 43 százaléka vallotta azt 2009-ben, hogy éves összevont jövedelme nem érte el a minimálbérnek megfelelő összeget.

Tavaly összesen 131 489 egyéni vállalkozó és őstermelő összesen 31 311 milliárd forint adózás előtti jövedelemből 5 249 milliárd forintot fizetett be adóként. Az összes adóbefizetés felét a legjobban teljesítő egyéni gazdálkodók – őstermelők, vállalkozók vegyesen – 10-15 százaléka, mintegy 12-13 ezer adózó fizeti meg.

A Napi Gazdaságban ismertetett tanulmányból kiderül, hogy az őstermelők és egyéni vállalkozók adózásában egyszerre van jelen az alul- és a túladóztatás mellett az adóelkerülésre ösztönző, illetve az alacsony hatékonyságú gazdálkodást tartósító szabályozási káosz. A kutatók szerint az egyik fő gond, hogy a termelő fogalmát is többféleképpen definiálják a jogszabályok, így jelenleg legkevesebb 10-12 adózási kategóriából lehet választani. A gazdákra vonatkozó adórendszer nem ösztönöz a bevételek és a kiadások kimutatására, emellett csak minimális társadalombiztosítási befizetés keletkezik – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik