Gazdaság

Megszorítás helyett növekedés az agráriumban

Több pénz jut a mezőgazdaságra. A cél továbbra is működőképes családi gazdaság.

A megszorítás helyett a növekedés politikája lesz érzékelhető a jövő évi agrárköltségvetésben. A Vidékfejlesztési Minisztérium a nemzeti érdekekért kiálló, a helyi közösségeket képviselő programot akar megvalósítani – tudatta a vidékfejlesztési miniszter.

2011-ben a tárcánál 684 milliárd forint jut az agrárium, a vidékfejlesztés, a vízügyek, valamint a természet- és környezetvédelem finanszírozására. Ez az összeg mintegy 20 százalékkal több, mint amennyi 2010-ben erre a célra rendelkezésre állt.

Közvetlenül a gazdálkodókhoz az ideinél 28 százalékkal, 130 milliárd forinttal több, összesen 593 milliárd forint támogatás jut majd el. A tárca továbbra is arra törekszik, hogy megerősítse a gazdálkodók saját közösségeit, főként a kis- és közepes vállalkozókat, vállalkozásokat.

Egymilliárd forinttal 2011-ben elindítja a tárca a tanyaprogramot. Folytatja az iskolatej- és az iskolagyümölcs-akciókat is. Az előbbire 800, az utóbbira pedig 500 millió forint jut – tette hozzá Fazekas Sándor, aki szerint a jövő év meghatározó lesz a következő 10 év szempontjából.

A tárca a következő hónapokban egy olyan fiatalokat segítő életpályamodellt dolgoz ki, amelynek egyik legfőbb eleme lesz, hogy a Nemzeti Földalapból lehetősége lesz földhöz jutni annak, aki életvitelszerűen a mezőgazdaságból szeretne megélni.

A miniszter kiemelte, hogy miután az unió három évvel meghosszabbította a földmoratóriumot, “teljes gőzzel” nekiláthat a tárca a tervezett földbirtok-politikai reformnak. E program megvalósításának részeként már létrejött a Nemzeti Földalapkezelő.

Így megakadályozhatóvá vált a földspekuláció, és az állam – elővásárlási joga révén – aktív földpiaci szereplővé vált. A cél az, hogy működőképes családi gazdaságok alakuljanak ki, azok a fiatalok pedig, akik gazdálkodni szeretnének, érzékelhető támogatáshoz jussanak.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy év elejére elkészül a minisztériumban az a 10 évre szóló stratégiai terv, amely a nemzeti érdekek mentén valósul meg, és lehetővé teszi az ország megújulását.

“Hasonló célok vezetnek bennünket is, mint amelyek Európa-szerte megfigyelhetők: jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek az emberek asztalára, valamint ne csupán megőrizzük, hanem javítsunk is környezetünk állapotán” – mondta a miniszter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik