Gazdaság

A magyar sertésnek nem, a tojásnak jól jött a dioxinbotrány

Egyre keresettebbek a magyar termékek. Megérkezett az olcsó német disznó.

Magyar boltokba nem került Németországból származó dioxinos termék, de a vevők óvatossága, és az áruházláncok marketingje kifejezetten jól jött a hazai termelőknek – írja a Népszabadság. A lap szerint régen látott fellendülés tapasztalható a honi márkás tojások iránti keresletben.

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke szerint a magyar húsipar vásárol német sertéshúst, de a feldolgozók a német partnerektől csak akkor veszik át az árut, ha hivatalos nyilatkozatot kapnak arról, hogy nem a „fertőzött” területről származik, nem dioxinos.

Éder Tamás elmondta azt is, hogy a magyar boltok polcaira kerülő nyers húsok zöme magyar eredetű, az importtermék főleg a készítményekbe kerül. Ezt viszont a gyártók és a hatóság folyamatosan ellenőrzi. .

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor a feketepiacon gyanúsan olcsón kínálják a Németországból származó disznóhúst: bőrös félsertésként, számla nélkül kilónként 250 forintért lehet kapni, miközben a magyar eredetű hús ára 330 forint.

Ilyen áron állatonként 4–6 ezer forint vesztesége van a dráguló takarmányárak miatt a magyar sertéstartóknak. Sákán Antal szerint piaci zavart okoz, hogy a német piac összeomlott, a botrány miatt 20-30 százalékkal zuhantak az árak. Az ottani termelők áron alul adják el készleteiket.

Sákán Antal bírálta a szaktárcát, amely szerinte rosszul sáfárkodik a forrásokkal. Szerinte a magyar termék márkázásával a hazai termelőket, feldolgozókat és fogyasztókat is meg lehetne védeni az olcsó, de bizonytalan eredetű külföldi húsok jelentette veszélyektől.

Szerencsésebb helyzetben vannak a hazai baromfi- és tojástermelők, ugyanis az ágazatot érintő globális élelmiszer-biztonsági botrányok miatt már létrehoztak olyan hazai márkákat, mint a Baromfi Termék Tanács által menedzselt „Magyar Baromfi ” és „Koronás Tojás” védjegyek.

Bárány László, a terméktanács elnöke a lapnak elmondta, az elmúlt napokban az áruházláncok felvették a kapcsolatot azzal a tucatnyi tojástermelőcsomagolóval, akik a Koronás Tojás védjeggyel rendelkeznek, s hasonlóan eladási rekordokat döntenek a Magyar Baromfi védjegyes termékek is.

BárányLászló szerint ilyenkor derül ki, hogy a lakosság megbízik az ellenőrzött hazai termékben. Megtudtuk azt is, hogy a német–magyar baromfikereskedelem jellemzően egyirányú: inkább tőlünk szállítanak kacsát és libát, valamint magas feldolgozottsági szintű csirke- és pulykahúst. A

AJÁNLOTT LINK:

Jót tett itthon a dioxin (Népszabadság)
A dioxinbotrány fojtogatja a magyar sertéspiacot (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik