Gazdaság

A kormány számíthat a munkaadókra

A gazdaság szereplői támogatják, biztatják a kormányt a bejelentett lépések kivitelezésében.

A munkaadók szövetségei támogatják az Orbán Viktor miniszterelnök által kilátásba helyezett kormányzati kiadáscsökkentéseket. A miniszterelnök azt mondta: a kabinet a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (a képen) azt mondta, az Orbán Viktor által kilátásba helyezett lépések egybecsengnek az általuk régóta szorgalmazott szerkezeti átalakításokkal, amelyek feltételei a fenntarthatóságnak. Parragh László úgy vélte: a különadókból befolyó bevételek két évet adnak a kormánynak arra, hogy az átalakításokat elvégezze. Szerinte a munkára ösztönzést erősíteni kell, a munkanélkülieket, ha lehet, vissza kell terelni a munka világába. Az idén életbe lépett új adószabályok már elindították a folyamatot – fűzte hozzá azzal: további lépéseket kell tenni azért, hogy “érje meg dolgozni és nagyon ne érje meg nem dolgozni”. Ezek kemény intézkedések, de amely országok meglépték ezeket, fenntartható pályára tudták állítani a gazdaságukat – tette hozzá.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint az Orbán Viktor által bejelentett kiadáscsökkentő lépéseket a magyar vállalkozások és a multinacionális cégek is teljes mértékben támogatni fogják; a beharangozott ügyek jó üzeneteket hordoznak a vállalkozói világnak. Dávid Ferenc közölte: a közkiadások csökkentésével a vállalkozók adószintje csökkenhet, azzal pedig versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság. Ha hosszú távon a közkiadások racionálisan mérsékelhetők, akkor nem lesz szükség a magyar vállalkozások jelenlegi mértékű befizetéseire. Dávid Ferenc fontosnak tartja, hogy a kormány a lépéseket tárgyalja meg a szociális partnerekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik