Gazdaság

Drasztikusan nőhet az arany ára?

A nemzetközi elemzőkkel együtt a befektetési arany árának további drasztikus emelkedésére számít az idén az Arteus Capital - közölte a Magyarországon befektetési arany és ezüst forgalmazásával foglalkozó cég.

Az ár – a kamatok alakulásától függően – az idén akár 100-400 dollárral is emelkedhet, és a számítások szerint 1700-1800 dollár körül alakulhat. Ez nagyjából 22-26 százalékos éves hozamnak felel meg. Az ezüst hozama ennél nagyobb arányú, 35-45 százalék lehet unciánként 40-45 dolláros árat számolva.

Az Arteus Capital idézi a Londoni Nemesfém Piac fixingjét, ami szerint az arany hozama 2010-ben 30,7 százalék volt, 2009-ben 25 százalék, 2008-ban pedig 4,3 százalék. Az azt megelőző négy évben szintén kétszámjegyű növekedést értek el a hozamok, de előtte az öt százalék alatt maradt.

Az elmúlt években az arany ára több okból emelkedett. Az Arteus Capital ezek között a világgazdaságban uralkodó bizonytalanságot és félelmet, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed “pénznyomó” politikáját, az újgazdag kínai családok jelentős vásárlóelejét, az euró zóna pénzügyi problémáit, a központi bankok vásárlásait, valamint az amerikai magas munkanélküliségi rátát említik. Ezek a tényezők állandósulni látszanak, és kétséges, hogy a következő évben lehet-e jelentős változásra számítani – vélekedik az arany értékesítésében érdekelt Arteus Capital elemzője.

Az arany mellett az ezüst is jó befektetés lehet az idén, és az volt az elmúlt évben is, amikor ezen 70 százalék hozamot lehetett elérni. Az ezüst iránt az új felhasználási lehetőségek miatt nő ipar kereslete is, ezért ennek ára az idén unciánként meghaladhatja a 40 dollárt is.

Az Arteus Capital GmbH Ausztriában bejegyzett cég, fő tevékenysége a nemesfém management, befektetési nemesfémek kereskedelme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik