Gazdaság

Drágább lehet az adósság törlesztése

A csődkockázat emelkedése még nem jelent meg az állampapírok hozamában.

A piac még nem árazta be az állampapírhozamokba, hogy Magyarország tavaly bekerült a világ tíz legkockázatosabb adósa közé – írja a Világgazdaság. Az új esztendőben sem javult a helyzet, a múlt héten mindennap emelkedett a magyar CDS (az államcsőd ellen köthető biztosítás felára), pénteken már 386,85 bázisponton állt.

Öröm az ürömben, hogy a magas kockázat egyelőre nem jelent meg az állampapírok hozamában – mondták a lapnak szakértők, akik szerint azonban a kegyelmi állapot törékeny lehet, ha nagymértékben romlik a nemzetközi befektetői hangulat.

Az Aegon Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője szerint a CDS alapján könnyen 9,5 százalékosra emelkedhetnek a közeljövőben a hosszú hozamok, de ha nő a kockázati felár, két számjegyű kamatokkal is találkozhatunk. „Ekkor viszont ördögi körbe kerülünk, olyan drágává válik ugyanis a meglévő államadósság finanszírozása, hogy képtelenség lesz az adósságot csökkenteni” – tette hozzá Orbán Gábor.

A CIB Bank elemzője derűlátóbb, egyelőre stagnálást vagy mérsékelt emelkedést vár az állampapír-piaci hozamoknál. „Február végétől az határozhatja meg a hozamokat, hogy mit tartalmaz a beharangozott gazdaságpolitikai csomag. Különösen a hosszú távú hozamok szempontjából fontos, hogy a kormány megmondja, hogyan tartja majd alacsonyan a hiányt, ha elfogynak a rövid távon elkölthető pénzek” – tette hozzá Jobbágy Sándor a Világgazdaságnak.

AJÁNLOTT LINK:

Tovább drágulhat a finanszírozás (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik