Gazdaság

Héthavi csúcson Magyarország csődkockázata – erre figyel a forint?

A forint gyengült a hét utolsó napján a bankközi devizapiacon.

A reggeli 276,4-es szintről délelőtt 277-ig, majd némileg korrigálva 276,6-ra kapaszkodott vissza a forint, de nem tudta tartani ezt a szintet, és újra a 277-es árfolyamot vette célba. Ez azért meglepő, mert tegnap szokatlanul stabil volt a forint az euróval szemben, ma pedig “csaknem mozdulatlan a külső környezet”, hiszen a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat a kivárás jellemzi az amerikai munkaerő-piaci adatok előtt.

A svájci frank ma minimálisan tovább tudott erősödni az euróval szemben, ez, illetve a forint euróval szembeni gyengélkedése együttesen oda vezetett, hogy a reggeli 220,5 körüli frank/forint jegyzések kora délutánra egészen 222-ig emelkedtek.

A forint gyengülésére ugyanakkor magyarázat lehet, hogy a hazai CDS-felár (államcsőd ellen köthető biztosítás felára) 7 havi csúcsra emelkedett, a CMA adatai alapján a Bloomberg tudósítása szerint – írja a Világgazdaság. A magyar államadósság nemfizetésének kockázata 5 bázisponttal emelkedett 395 bázispontra, mely a legmagasabb szint június óta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gyengül a forint – Csúcson Magyarország csődkockázata! (Világgazdaság)
Furcsa forintgyengülés (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik