Gazdaság

Tavasszal 15 százalékkal drágulhat a gáz

A forint tartósan gyengélkedik a dollárral szemben, így növekednek a behozatali árak.

Áprilisban hozzávetőleg 15 százalék körüli földgázáremelés lehet a lakossági szektorban, ha a kormány megengedi, hogy a cégek érvényesítsék többletköltségeiket – nyilatkozta a Népszavának a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. Hegedűs Miklós szerint a következő hónapokban magas, hordónkénti 90 dollár körüli szinten állnak be a kőolajárak.

Az ország legnagyobb földgázbeszállítójával, az orosz Gazprom gázkonszernnel kötött hosszú távú szerződés szerint idehaza a gázimportárak kilenc havi késéssel követik a külhoni olajszármazék-tarifákat, emiatt emelkednek a földgázbehozatali árak is. Még akkor is, ha nemzetközi piacokon éppen leszálló ágban vannak a napi kereskedésben a gázjegyzésárak.

Ehhez adódik, hogy a forint előreláthatólag a következő hónapokban sem erősödik majd a dollárral szemben, ami önmagában is áremelő tényező lehet. Hegedűs Miklós szerint előbb-utóbb a kormányzatnak is tudomásul kell vennie a gazdasági szükségszerűségeket, és le kell mondania arról, hogy a világpiaci folyamatokat figyelmen kívül hagyva befagyassza a lakossági gázárakat.

Az ilyen intézkedések torzítják a piac működését, ami hosszú távon a fogyasztóknak sem jó – írja a Népszava. Elemzők szerint a következő két-három évben a kormányzat árkorlátozásai, az importkapacitások szűkössége és az ágazatra kivetett különadók miatt alig nő majd a verseny a hazai gázpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik