Gazdaság

Új év, újabb bankcsődök az Egyesült Államokban

Még tíz nap sem telt az új évből, de két bank máris csődbe ment az Egyesült Államokban, folytatva ezzel az elmúlt évek bankcsődjeinek sorozatát.

A tavalyi 157, fizetésképtelenséget jelentő bank után 2011 elején az arizonai Legacy Bank, valamint a floridai First Commercial Bank jutott csődbe. A regionális bankok – a pénzügyi válság kései hatásaként – ügyfeleik rossz fizetési morálja miatt mennek tönkre továbbra is. Elsősorban a tartósan magas munkanélküliség nyomán a lakosság egy része nehezen, vagy egyáltalán nem törleszti hiteleit.

A szövetségi betétbiztosítási alap (FDIC) 250 ezer dollár erejéig biztosítja a magánbetéteket. A válság kezdete óta több mint 300 amerikai pénzintézet jelentett csődöt, de ezek többségét végül más bankok átvették.

Ugyanakkor már a tavalyi harmadik negyedévben megugrott az amerikai bankpiac szereplőinek nyeresége, miután nőtt az árbevétel, valamint csökkenteni tudták a nem teljesítő hitelek fedezetéül elkülönített összegeket.

Az Egyesült Államokban működő, mintegy 7.700 bank és takarékpénztár összesített adózott eredménye 14,5 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, az egy évvel korábbi 2 milliárd dollárhoz képest. A negyed végére a veszteséges pénzintézetek aránya már a 2008 júniusa óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt. Amíg egy évvel korábban a bankok mintegy harmada veszteséges volt, addig a harmadik negyedévben csupán 18,9 százalékuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik