Gazdaság

Csúcson az élelmiszerárak

Drámaian drágulnak az élelmiszerek, és a nyersanyagok a világpiacon.

Minden eddiginél magasabbra emelkedett szinte minden alapvető nyersanyag ára decemberben, s ez közvetlenül érintette az élelmiszereket is, amelyek szintén drámai mértékben drágultak a tavalyi év utolsó hónapjaiban. A háttérben nemcsak a globális gazdaság élénkülése áll, hanem a spekuláció is.

A hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) csütörtökön ismertetett kimutatása szerint a nyersanyagok euróban kifejezett árának alakulását tükröző index 9,4 százalékkal volt magasabb, mint novemberben, s ezzel rekordot döntött 2010-ben, de elmaradt a 2008. nyarának rekordértékeitől. Akkor például a kőolaj, a földgáz, a szén jóval drágább volt, mint most.

A tavalyi év egészében mindent egybevetve a nyersanyagok 31 százalékkal drágultak, energiahordozók nélkül 41 százalékos volt az áremelkedés.
Ezek a fejlemények az alapvető élelmiszerek árának alakulásában is erősen éreztették a hatásukat: elsősorban a cukor, a gabona, az olajfélék és zsiradékok lettek sokkal drágábbak, néhány termék – például a hús ára – minden eddigi rekordot megdöntött, csupán a tej- és tejtermékek árának emelkedése maradt bizonyos határok között.

Ezt a tendenciát támasztják alá az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán ismertetett adatai is: a globális élelmiszerár-index 214,7 pontra szökött fel az év utolsó hónapjában a novemberi 206,0 pontról, s ezzel meghaladta a 2008 júniusában az élelmiszerválság idején beállított 213,5 pontos történelmi rekordot. Akkor a rendkívüli drágulás számos fejlődő országban váltott ki zavargásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik