Gazdaság

Több, de kisebb értékűek voltak az idei közbeszerzések

Az előző évinél felével is több, közel 11 ezer közbeszerzési eljárásra került sor az idén, ugyanakkor a beszerzési érték 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az idei közbeszerzési eljárások száma várhatóan 10750 lesz, 62,6 százalékkal több, mint tavaly. Ugyanakkor az eljárások értéke 1450 milliárd forintot tesz ki, ami viszont csak 80,1 százaléka a múlt évinek – mondta Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke.

Az idén is az építési beruházások domináltak, részesedésük az eljárások számából 40, míg az értékéből 55 százalék körüli lesz. A szolgáltatások és az árubeszerzések egyaránt 30-30 százalékkal részesednek az eljárások számából, míg az értékéből 20-20 százalék jut rájuk.

A közbeszerzési törvény módosítása – a közösségi szabályozást tiszteletben tartva – az idén szeptember 15-től hozott olyan új szabályokat, amelyek hatékonyan képesek támogatni a hazai vállalkozások részvételét a közbeszerzési eljárásokban.

Az elnök kiemelte azt, hogy árubeszerzések és szolgáltatás-megrendelések esetén nettó 25 millió forint alatt, építési beruházások esetében pedig nettó 80 millió forint alatt, az ajánlatkérők nem kötelesek hirdetményt megjelentetni az eljárásaikról.

Elegendő, ha közvetlenül legalább három ajánlattevőt felhívnak az ajánlattételre. Így az ajánlatkérők lehetőséget kaptak arra, hogy helyi – hazai – vállalkozásokat kérjenek fel ajánlattételre.

A korrupció elleni küzdelmet a Közbeszerzések Tanácsa kiemelten fontos feladatának tartja, ezért annak visszaszorítását célzó javaslataival támogatja a jogalkotást – tette hozzá az elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik