Gazdaság

Másfél százalékos béremelést kérnek a vasutasok

A szakszervezetek közölték, az elvárt béremelésért készek akár a munkabeszüntetésre is.

Az öt együttműködő vasutas szakszervezet 2011-ben a MÁV Zrt.-től olyan béremelést kér, amely a vasutas bérek reálértékét átlagosan a prognosztizált bruttó hazai termék (GDP) növekedés 50 százalékával, azaz legalább 1,5 százalékkal megemeli – közölte a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége és a Vasutasok Szakszervezete.

Az érdekképviseletek közös nyilatkozata szerint a már megkezdett jövő évi bértárgyalásokon kiderült, hogy a MÁV Zrt. a kollektív szerződés módosítására tett javaslatai átcsoportosítanák az egyes jövedelemelemeket, és “az így felszabaduló bértömeg nem eredményez béremelést, sőt a vasutas munkavállalók többségénél nem kompenzálja a jövő évi adórendszer változásból eredő nettó keresetcsökkenést”.

A szakszervezetek hangsúlyozzák: érdekeltek a tárgyalások folytatásában, de annak eredménytelensége esetén az elvárt béremelésért készek akár a munkabeszüntetésre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik