Belföld

A vasutasok is tiltakoznak a 98 százalékos különadó ellen

A 2 millió forintot meghaladó végkielégítés a 20 év munkaviszony után létszámleépítés miatt elbocsátott dolgozóknak jár - áll a közleményükben.

A vasutas szakszervezetek felemelik a szavukat az ellen a törvényhozói szándék ellen, hogy 98 százalékos adóval sújtsák a 2 millió forint fölötti végkielégítéseket a köztulajdonban lévő vállalatoknál – közölték közös nyilatkozatban pénteken az MTI-vel.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége, a Vasutasok Szakszervezete Mérnökök és Technikusok Szakszervezete közös nyilatkozatban kiemelik: az érintett vasutas munkavállalók nem csúcsvezetők, akiket a kiemelt menedzser szerződésük alapján illet meg a kétmillió forintot meghaladó végkielégítés.

A közvélemény előtt nem ismert, hogy az ilyen összeget meghaladó végkielégítés azoknak a vasutasoknak a várománya, akiket legalább 20 év vasúti munkaviszony után létszámleépítés miatt bocsátanak el, vagy a munkakörük betöltésére a szigorú egészségügyi követelmények miatt válnak alkalmatlanná – emelik ki a vasutas munkavállalói érdekképviseletek.

A vasutas munkavállalók speciális, másutt nem használható szakismerettel és gyakorlattal rendelkeznek, akiknek a kollektív szerződés szerint jár ez az összeg, és akiknek ebből az összegből kellene új szakmát tanulni, új egzisztenciát kialakítani.

A közös nyilatkozatot kiadó szakszervezetek azt várják a döntéshozóktól, hogy a kollektív szerződés alapján járó végkielégítést – amely a menedzser szerződés alapján foglalkoztatott csúcsvezetőkre nem vonatkozik – ne sújtsa a 98 százalékos különadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik