Gazdaság

Jövőre is drágulhat az arany

Tizenegy éve drágul az arany, az idén euróban számolva 37 százalékkal emelkedett az ára, és a lendület egészen 2012-ig kitarthat - ez derül ki a kedden megjelent év végi elemzésekből.

Az idén euróban számolva 37 százalékkal, dollárban kifejezve 26 százalékkal drágult az arany. A nemesfém válságos időkben a “legkeményebb valuta”, biztonságos “befektetési menedék” – mondják elemzők, akik szerint a már tizenegyedik éve többé-kevésbé folyamatos drágulás jövőre is folytatódhat.

Mindenekelőtt a fejlett ipari államok – benne az euróövezet – elhúzódó válsága és az amerikai monetáris politika úgynevezett mennyiségi enyhítő lépései miatt; a pénzpiacokat elárasztó dollármilliárdok a viszonylag alacsony kockázat mellett jelentős hozamot ígérő aranyban találhatják meg a helyüket – mondta Eugen Weinberg, a német Commerzbank elemzője.

A piaci szerkezet átalakulása is a drágulás irányába hat; korábban a jegybankok a kínálati oldalt erősítették, az idén viszont már a vásárlók között voltak, és várhatóan ott is maradnak. A következő hónapokban elsősorban a kínai központi bank növelheti aranykészletét – jósolja Ronald Stöferle, az Erste ausztriai aranypiaci szakértője.

Jelenleg 1375 dollárt – 1045 eurót – ér egy uncia (31,1 gramm) arany. A Goldman Sachs amerikai befektetési bank előrejelzése szerint 2011 közepén 1565 dollár, az év végén kevéssel 1700 dollár alatt lehet az unciánkénti ár, és számottevő csökkenésre legkorábban 2012-ben lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik