Gazdaság

Kockázatokkal, de élénkülhet a lakáspiac jövőre

A forinthitelek terjedésével kiszámíthatóbbá vált hitelterhek optimizmusra adnak okot, ugyanakkor a makrogazdaság stabilitására is szükség lenne ahhoz, hogy a hitelpiac kilábaljon a gödörből.

Az Otthon Centrum (OC) közlemény szerint jó esély van arra, hogy a lakáspiac a több éves válság után fellendüljön 2011-ben és a vevők mellett az egyéb piaci szereplők is visszanyerjék 2008 végén elvesztett bizalmukat.

“A válság mélyét 2009-ben már elértük, ám a tényleges, számokban, forgalomban mérhető pozitív irányú elmozdulás csak 2011-ben várható” – idézi a közlemény az OC ügyvezető igazgatóját. Kühne Kata hozzátette: idén mélypontra, országosan -– a 2008 előtti 200 ezer felettiről -– 90 ezerre csökkent a tranzakciószám, ám élénkült a bérleti piac. Ennek fő okaként a hitelhez jutás szigorodását jelölte meg a szakértő.

Az elemzés szerint a hitelpiacot számos kockázat jellemzi. A folyamatosan erős svájci frank miatt mára a hitelt törlesztő háztartások jövedelmük 32 százalékát fordítják hiteltörlesztésre. Ennek és az idén tovább csökkenő lakásáraknak köszönhetően már 100 ezer felett van a hitelükkel 90 napon túli késedelemben lévők száma, s a deviza lakáshiteleknél átlagosan 80 százalék a hitel/fedezet arány.

Az OC felmérése szerint 2011-ben az árak még inkább lassuló csökkenésére, sőt, bizonyos, a válságban is keresett termékek és területek – a jó állapotban lévő, belvárosi illetve újszerű lakások – esetében stagnálásra számít, a lakás adásvételek növekedése mellett.

Pozitív hatással lehetnek a piacra az Új Széchenyi Terv otthonteremtési fejezetében felvázolt kormányzati tervek is. A fő célok –- az előtakarékosság, a lakásállomány minőségének javítása, illetve a bérlakásépítés ösztönzése –- mindenképpen kívánatosak, ugyanakkor a lakásépítések támogatására, annak gazdaságélénkítő hatása miatt is, célszerű lenne nagyobb figyelmet fordítani.

Kérdés, mit hoz a kilakoltatási moratórium 2011. április közepi megszüntetése. Az esetlegesen tömegesen meginduló kényszerértékesítések további jelentős árcsökkenést hozhatnak bizonyos szegmensekben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik