Gazdaság

Tovább nőhet a nemfizető hitelek aránya

A magyarországi nemteljesítő hitelek aránya a harmadik negyedévben elérte a 10,5 százalékot a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló adatai szerint.

A késedelmes hitelek állománya 2003. decemberben még csupán az összes hitel 3,1 százalékát tette ki. Az idén márciusban már elérte a 8,1 százalékot ez a szám, a harmadik negyedévre pedig már a 10,5 százalékot – derül ki a könyvvizsgáló elemzéséből.

Bunna Gyula, a PwC igazgatója megjegyzi, hogy mostanra egyre jobban elválnak egymástól az eltérő adóscsoportok, azaz a deviza- és a forinthitelek, valamint a lakásvásárlási és szabad felhasználású hitelek.

A PwC elemzőinek az a várakozása, hogy a hitelportfólió-romlás üteme lassul 2010. év végére, nem teljesült. A romlás üteme állandósulni látszik, és a korábban 2010. év végére várt tetőzés helyett további romlás tapasztalható.

Több tényező is a negatív pálya fennmaradása mellett szól: az átütemezett tartozások jelentős része újból megjelenik a késedelmes hitelek között, az árverési és kilakoltatási moratórium 2011 áprilisában véget ér, továbbá érdemi javulás a közeljövőben a forint-svájcifrank árfolyam alakulásában sem várható.

A frank erősödése miatt a késedelembe eső ügyfelek egyre magasabb jövedelmi kategóriákból kerülnek ki, és az adósoknak a jövedelmük egyre nagyobb hányadát kell törlesztésre fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik