Gazdaság

Drágul a cigaretta jövőre

Átlagosan 16 forinttal emelkedik jövőre a cigaretták jövedéki adója az Országgyűlés által novemberben elfogadott új adó- és járuléktörvények értelmében.

A cigaretta összes kategóriájára vonatkoztatva átlagosan 16 forinttal emelkedik január elsejétől a jövedéki adó mértéke, míg a fogyasztási dohány kategóriában 23 forinttal nő a minimum jövedéki adó 40 grammos kiszerelés esetén – erősítette meg a Független Hírügynökségnek Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolati igazgatója.

Mint mondta, ezt követően a gyártók egyedi döntése lesz, hogy az adóemelés hatását mikor hárítják át a vevőkre. Mivel azonban szigorodtak a készletfelhalmozást megakadályozó szabályok is, az új árak 1-3 hónapon belül megjelenhetnek a piacon – mondta Németh Ferenc.

Az adóemelkedés hátterében az uniós harmonizáció áll: 2018-ra ugyanis azonos szintre kell hozni a dohánytermékekre kivetett jövedéki adót az egyes tagállamokban. A szabályok értelmében a cigaretta jövedéki adója a korábbi ezer szálankénti 64 euróról 90 euróra emelkedik, a teljes jövedéki adóterhelésnek pedig el kell érnie a kiskereskedelmi ár 60 százalékát, a jelenlegi 57 százalékkal szemben.

Magyarország 2018-ig kapott haladékot a teljes adóösszeg elérésére, így a derogációs időszak alatt minden évben folyamatosan emelkedik az adóteher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik