Belföld

Cigi- és szesztilalmat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés

Administrator
Administrator

2010. 12. 15. 12:18

Akár 50 ezer forintra is büntethetik, akit dohányzáson kapnak megállóban.

Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban februártól, mert a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 31 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a “füstölgést”.

Nem lehet majd rágyújtani az autóbusz, a villamos, a trolibusz, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV-megállóiban.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus nagyságától függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV-megállókban lesz, ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóanyagában arra mutatnak rá, hogy ezekben a fedett utasvárókban különösen fontosnak tartják a dohányzási tilalmat, mert egy cigarettázó utas akár 8-10 ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti.

A BKK szükségesnek tartja, hogy fokozatosan minden megállóhelyen kitegyék a tiltásra figyelmeztető táblákat. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

A BKK ugyanakkor jelezte: önkéntes jogkövetésre számítanak, nem pedig tömeges bírságolásokra.

A rendelet a kihirdetést követő 45-dik napon, várhatóan február első napjaiban lép hatályba.

Tilos a pia az aluljárókban

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után megtiltották a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban. A Fővárosi Közgyűlés ezt a javaslatot is egyhangúlag fogadta el.

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani.

A rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály jövőre lép hatályba.

A közterületi alkoholfogyasztás tiltásáról egyébként a helyi önkormányzatok rendelkezhetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.