Gazdaság

Hitelminősítő: nem tudni, mi lesz a MÁV-val

A vállalat kérésére visszavonta a MÁV eddigi mélyen spekulatív cégadósi osztályzatait a Standard and Poor's.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjánál a MÁV hosszú távú cégbesorolása a szerdán bejelentett visszavonásig “B plusz”, a rövid távú osztályzat “B”, az ezekre érvényben tartott hitelképességi megfigyelés státusa pedig “alakuló” (CreditWatch with developing implications) volt.

Az S&P gyakorlatában ez a negatív előjelű figyelőlistánál eggyel kedvezőbb megfigyelési státus. A hitelminősítő a visszavonás előtt megerősítette a MÁV adósosztályzatait, amelyeket levett a figyelőlistáról.

A cég a visszavonáshoz fűzött szerdai londoni elemzésében közölte, hogy bár vannak kedvező hírek a MÁV-nak nyújtott kormányzati költségtérítésről, “továbbra sem látható” azonban a MÁV-ra vonatkozó jövőbeni kormányzati stratégia.

Az S&P szerint mindemellett változatlanul “függőben van” a MÁV és a magyar kormány közötti vasúthálózat-kezelési szerződés végrehajtása, és azon jövőbeni intézkedések is, amelyek célja a MÁV likviditási helyzetének és tőkeszerkezetének jobb fenntarthatósága lenne.

A hitelminősítő szerint a MÁV-nak nemrégiben nyújtott kormányzati költségjuttatások és hitelgaranciák kedvező fejlemények, ám csak átmeneti megoldásokat jelentenek a MÁV refinanszírozási igényeire, és a cég pénzügyi stabilitását célzó hosszú távú megoldás kidolgozása még várat magára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik