Belföld

Mától új menetrend a vasúton

24.hu
24.hu

2010. 12. 12. 20:31

Életbe lépett vasárnap a MÁV 2010/2011-es vasúti menetrendje.

Szabó Anett a MÁV-START szóvivője elmondta: vannak szakaszok, amelyeket újra megnyílnak, a szerelvények itt elsősorban a csatlakozáshoz valamint a munkába és iskolába járókhoz igazodnak. Emellett változások történtek az Alföld térségében, és bővül a nemzetközi menetrendi kínálat is. Az újítások közé tartozik az is, hogy vasárnaptól az InterCity-k kizárólag nem dohányzó kocsikkal közlekednek az ország egész területén.

Újdonságnak számít, hogy vasárnaptól Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok. A menetrendváltástól új InterCity vonatpár halad majd Budapest és Szombathely között Budapestről 8 óra10 perckor, Szombathelyről pedig 5 órakor indulva. A fejlesztések között szerepel az is, hogy a térségben új gyorsvonatpár közlekedik Győr és Szombathely között, Győrből naponta 20 óra 40-es, Szombathelyről pedig munkanapokon 7 órás indulással.

A vasúttársaság szerint Zalaegerszeg felé utazóknak is több lehetőséget kínál az új menetrend. Ide sorolható például, hogy Zalaegerszeg és Győr/Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik. Emellett a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új gyorsvonat közlekedik, méghozzá az eddigieknél 18 perccel rövidebb menetidővel.

A menetidő csökkenéssel javul a személyszállítási szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél is, csak úgy, mint a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-knél. További változás a menetrendben, hogy a Budapest-Ócsa-Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapest felől óránkénti, ütemes menetrend szerint indulnak a szerelvények.

A változások közé tartozik, hogy hat újabb mellékvonalon – Esztergom-Almásfüzitő (Komárom), Sárbogárd – Székesfehérvár, Sásd – Komló, Szerencs – Abaújszántó- Hidasnémeti, (Nyíregyháza – Mátészalka) Fehérgyarmat – Zajta, valamint Mátészalka és Csenger között – újraindították a személyszállítást. Szabó Anett, a MÁV-START szóvivője ennek kapcsán elmondta: ezeken az újra megnyitott szárvonalakon a szüneteltetés előtti menetrenddel indul újra a közlekedés, amely elsősorban a csatlakozási lehetőségekhez és a dolgozni és iskolába járókhoz igazodik.

A nemzetközi menetrendi kínálat is bővül, Budapestről a kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként indítanak szerelvényt. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-kkel újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába, és ezáltal Csehország délkeleti részeibe. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, vagyis több lehetőség nyílik majd az átszállás nélküli utazásra.

Szabó Anett hozzáfűzte: ugyancsak újításnak számít, hogy vasárnaptól az InterCity-k kizárólag nem dohányzó kocsikkal közlekednek az ország egész területén.

AJÁNLOTT LINK:

Menetrend és menetrendváltozások vasútvonalanként (www.mav.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.