Gazdaság

Felértékelődhet az öngondoskodás szerepe

2030-ra a gazdaságilag aktív korúak és az inaktívak aránya Magyarországon is a mostani 4:1-ről 2:1-re módosulhat, ami megnöveli a lakosság öngondoskodásának jelentőségét.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára szerint a folyamatos díjú életbiztosítási piac gyengélkedése nemcsak a biztosítók számára probléma, hanem az egész országnak, hiszen ezek a termékek a hosszú távú öngondoskodás legkiszámíthatóbb formáját jelentik. A MABISZ tagbiztosítói ezért elkötelezettek egy olyan piaci környezet megteremtésében, ahol széleskörűen elfogadott az öngondoskodás eszméje.

Molnos Dániel emlékeztet: a népesség összetétele átalakulóban van a javuló életkilátások és az alacsony születésszám következtében, és ez gyökeresen átrendezi az adó- és járulékfizetők jelenleg sem kedvező arányát.

Az európai trendekkel összhangban 2030-ra a gazdaságilag aktív korúak és az inaktívak aránya Magyarországon is a mostani 4:1-ről 2:1-re módosulhat. Ezek a körülmények az állami finanszírozás rendszerét extrém nyomás alá helyezik, így az egyre kevésbé tud megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak.

“A megoldás az lehet, ha az állam és a piac között egy, a mainál hatékonyabb munkamegosztás jön létre a megtakarításokon alapuló öngondoskodás szerepének tudatosításával és tömeges felismertetésével” – áll a főtitkár közleményében, ami felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió lakosai átlagosan öt és félszer akkora összeget fordítanak öngondoskodásra, mint a magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik