Gazdaság

Megzavarhatja a biztosítási piacot a magas bankadó

Európában egyedülálló és példátlan mértékű teherrel sújtja a hazai biztosítókat a pénzintézeti különadó - áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében.

A biztosítók kétharmada veszteséges lehet ebben az évben, több cég eredményét pedig éppen a különadó fordíthatja mínuszba – áll a MABISZ közleményében. A szervezet számításai szerint a bankadó miatt 85 százalékkal többet kell befizetniük az államkasszába, mint 2009-ben.

A biztosítók tavaly, “különadó” nélkül 45 milliárd forintot fizettek be az államkasszába adó és különböző járulékok formájában, míg ebben az évben a többletteher is megközelíti a 38 milliárdot. A szektort különösen súlyosan érinti az extra adófizetési kötelezettség, mivel az idei vihar- és árvízkárok enyhítésére eddig már csaknem 30 milliárd forintot fizettek ki. A szervezet szerint a döntés következtében egyes biztosítók eltűnhetnek a piacról.

A biztosítási szektor jelenleg csaknem 30 ezer embert foglalkoztat, az új szabályozás miatt várhatóan jelentős elbocsátásokra lesz szükség. A MABISZ tagjai legfeljebb 20 milliárd forintnyi többletbefizetést tudnak kigazdálkodni ebben az évben – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik