Gazdaság

Újabb történelmi csúcson a svájci frank

Kedden újabb történelmi csúcsra erősödött a svájci frank az euróval szemben, a frank így alig 24 óra alatt másodszor döntött rekordot.

Az eurót kedden késő délelőtt 1,2615 svájci frankon jegyezték. Ennél drágább soha nem volt még a frank, amióta 1999-ben bevezették az eurót. Az előző árfolyamrekord hétfő délután volt az euró-svájci frank devizapár történetében, akkor egy euró 1,2638 frankot ért.

Elemzők elsősorban két tényezőnek tulajdonítják a svájci deviza erősödését; az egyik a svájci gazdaság kiugróan jó teljesítménye, a másik pedig az euróövezeti államadósság-válság. Az övezet pénzügyi stabilitása körüli aggodalmakat kedden tovább fokozta, hogy a Moody’s Investor Service nemzetközi hitelminősítő osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Portugália kormánykötvény-adósságának besorolását, aminek hatására befektetők az úgynevezett menekülő devizaként számon tartott svájci frankba csoportosítottak át forrásaikat.

A svájcifrank-forint árfolyam nem változott számottevően kedden késő délelőtt, egy frank 218,71 forintot ért, nagyjából ugyanannyit, mint hétfő délután, amikor megdőlt az előző rekord az euró-frank árfolyam történetében. A svájci frank a forinttal szemben az idén szeptemberben volt csúcson, akkor 226 forint felett jegyezték. Az utóbbi egy hónapban a frank egyszer sem volt 200 forintnál olcsóbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik